00 - Allmänt kaninprat

Hemma hos Momiji och Èire

2011-05-06 17:23 #0 av: [Becca-]

Här kommer en spännande intervju om hermelinkorsningarna Momiji och Èire!

Vad fick dig att skaffa kanin?

Jag har alltid varit intresserad av djur och när jag var 4(1994) år så fick jag och min syster en kanin av våran moster. Denna kanin hade kommit in till djurkliniken där min moster jobbar och skulle avlivas på grund av att förra ägaren var less på den. Eftersom kaninen var helt frisk så frågade hon dom förra ägarna om hon istället kunde få köpa kaninen och ta den med hem till oss.

På min systers födelsedag kom kaninen hem till oss och vi döpte henne till Vitnos. Jag älskade henne över allt annat och hon var så mysig.
När hösten kom upptäckte vi att min syster hade fått svår astma och vi var tvungen att sälja Vitnos. Ända sedan dess har jag velat ha en kanin som är min, som ingen kan ta ifrån mig.

Nu i september(2010) flyttade jag till min lägenhet bara några meter från centrum. Jag hade innan kollat på en lägenhet på andra sidan stan som hade en utegård, som jag tänkte var perfekt för en kanin, men den lägenheten fick jag inte. Jag började leta efter en kanin på en gång, men det slutade med en hamster istället. 28/1 2011 ringde jag min storasyster som då var på arbetsplatspraktik på en djuraffär som skulle läggas ned och frågade om det fanns några kaniner där.

Det gjorde det och jag for till syrran och vi satte oss i hennes bil och for till djuraffären. Där fanns en kanin kvar och jag föll för honom direkt. Det var så jag skaffade Momiji.
Jag hade planen att jag skulle ha 2 kaniner som kunde hålla varandra sällskap och då hittade jag Éire. När jag först skulle köpa henne så gick det inte på grund av att Momiji just blivit könsmogen.

Dagen då han opererats gick jag till djuraffären där jag sett Éire och hon var kvar så jag tingade hon. En vecka efter operationen(26/4 2011) hämtade jag hem henne. 


Hur kommer det sig att du valde en hermelin/ en kanin som är korsad med hermelin?
Momiji hade jag först ingen aning om vad för ras han var när jag bestämde mig för att köpa han. När jag på besiktningsintyget såg Lejonhuvaddvärgvädur/Hermelin(50/50) Hade jag ingen aning om vad det var.
Jag började kolla upp vad hermelinkaniner var för något och märkte att dom är perfekta kaninen för mig. Lagom balans mellan lugn och livlig och en härlig attityd. Att Éire även var hermelinkorsning(75/25 Hermelin/Dvärgvädur) gjorde beslutet att ta just henne ännu enklare, och hon har dom mest vackra blåa ögonen. Jag blev helt enkelt förälskad i denna underbara ras.

Vad heter dina kaniner?
Min hane heter Momiji och min hona heter Éire 

Är kaninerna endast till kel, eller till något annat?
Just nu är dom mest till kel, får se om jag kanske börjar med hoppning eftersom Momiji är väldigt duktig på att hoppa

Är kaninerna frigående eller bor i bur?
Både och.
Just nu turas dom om att vara ute, eftersom det fortfarande är för tidigt att släppa ihop dom efter Momijis kastrering. Innan så var Momiji frigående förutom när jag var i skolan(bara 3-6 timmar/dag) eller sov.
Då var han bara in i buren för att uträtta sina behov. Så fort dom går att ha lösa tillsammans ska detta återinföras, eftersom jag inte är så förtjust i tanken på att dom ska tillbringa sitt liv i burar.

Bor kaninerna i bur, hur länge får de isåfall vara ute?
Minst 1 timme per dag(var). Men det är verkligen minimum. Nu har dom ca 3 timmar var ute, och när dom kan släppas ihop blir det hela dagarna som dom får vara ute hur mycket dom vill. Jag vill gärna att dom ska få vara ute hela tiden eftersom jag som sagt inte gillar att ha dom i bur.

Vad får kaninenerna dagligen att äta? Förutom hö naturligtvis.

Éire är kräsen med maten och äter oftast bara Cuni Complete från Verse-Laga. Men om hon fick välja tror jag att hon skulle leva bara på hö. Godis är hon inte förtjust i alls och det ligger oftast kvar i matskålen i slutet av dagen. Enda godiset hon kan tänka sig att äta är Honey Smakers från Vitapol.

Momiji är inte lika kräsen, han äter nästan vilket torrfoder som helst men han älskar Kalasmat. Det får han 1 ggn/månad och det är verkligen populärt. Han äter Cuni Complete och Dogman kaninpellets i vanliga fall.
Hö är väldigt populärt och han blir alltid glad varje morgon när det kommer in nytt hö i buren. Morötter får han 1-3 i veckan, försöker hålla det till 1 nu så det inte blir för mycket av det goda.Vad tycker du om rasen Hermelin? Fördelar/Nackdelar?

Än så länge har inte jag sett några nackdelar alls, Momiji kan ibland vara lite aggressiv men jag tror mer att det hör till hans personlighet(han blev ej hanterad av människor då djuraffären där jag köpte han). Det är så underbart att se deras livliga temperament när dom skuttar omkring, kommer fram och ger mig en puff på benet och sedan skuttar iväg igen. Efter dom har lekt ligger dom gärna i lugn och ro i famnen och halvsover

Berätta nu om dina kaniner! Vad den gillar och inte gillar o.s.v.

Momiji gillar morötter, se TV, hoppa i sängen, min kompis Nadja och min moster Cattis, dansa när jag sjunger, sova på min mage när vi ser TV, hoppa in i TV bänken och sitta med vid datorn. Han vill alltid vara i händelsernas centrum men han gillar verkligen inte när han inte får vara ifred då han vill det.

Éire gillar hö, mysa och se på TV. Jag har inte haft henne så länge så jag har inte riktigt hunnit lära känna henne. Men vi jobbar på det och hon är väldigt mysig.

Jag känner att jag verkligen har fått mig 2 underbara vänner nu när jag skaffat mina kaniner, och jag skulle aldrig ångra att jag skaffat dom för allt i värden.

Anmäl
2011-05-06 17:28 #1 av: [Momiji]

Mina fina kaniner Glad

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2011-05-07 11:48 #2 av: [Momiji]

Tänkte bjuda på en fin bild på Momiji under hans första vända ute idag. Självklart är han på väg att hoppa in i TV bänken Glad

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2012-04-29 13:24 #3 av: bambiiii

aww vad gulligt

Anmäl
2012-05-27 21:21 #4 av: Sarah!

va fiina <3

Anmäl
2012-05-27 21:47 #5 av: [Momiji]

Tackar :)

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl
2012-08-04 08:27 #6 av: [Momiji]

Kaninerna är nu inte längre mina då jag insåg att dom kunde få det mycket bättre i ett annat hem.

Nu kommer dom få bo i stora uteburar och ha hela familjer som tar hand om dom.

Så jag tackar för den här tiden och lämnar nu kaninforumen här på iFokus(tills jag hittar ett hem där jag själv kan ha kaninerna i stora uteburar hela tiden, då dyker jag nog upp igen Glad). Vi ses väl på dom andra forumen på iFokus istället Glad

Sol Anna Måne
Medarbetare på Sagan om Ringen iFokus
Even angels fall ♪ ♫ ♪ ♫ ♫ ♫ ♪

Anmäl