Annons:
Etikett02-hälsa-beteende-kosthållning
Läst 20816 ggr
Imasy
2010-07-29 21:45

Skötselråd, del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer forstättningen på Skötselråd Del 1 som tar upp lite mer av den allmänna kaninfaktan, så som avel, vaccinering och kaninens beteende.

Avel

När en kanin blir könsmogen beror lite på vilken ras den är av. Små raser blir könsmogna vid 4-5 månaders ålder. Oftast mognar honorna snabbare än vad hanarna gör, men man måste ju också tänka på att detta kan vara individuellt.

En kanin löper inte på så sätt som en hund eller katt gör, utan de brunstar med 4-6 dagars mellanrum. En hona får ingen ägglossning, utan den sker först när hanen redan parat honan. Om honan blir befruktad är hon dräktig i 30-32 dagar.

De mindre kaninraserna får oftast 4-5 ungar, men det kan ju såklart variera. När honan bäddar åt sina ungar rycker hon bort päls från sig egen kropp och bäddar med, och där föder hon ungarna som oftast brukar komma på morgonen.

En hona ligger inte så mycket hos sina ungar, utan hon matar dem ett par gånger om dagen. Det kan vara viktigt att veta, så man inte tror att honan har övergivit sina ungar bara för att hon till synes kan verka ointresserad av dem.

Är ungarna tysta och sover gott och är ljusrosa och fina i färgen gör man bäst i att låta dem vara ifred. Är man och stökar alldeles för mycket hos honan och ungarna kan hon överge dem eller i värsta fall äta upp dem. Jag kan förstå att man är ivrig på att få visa sina vänner de nyfödda, men för ungarnas skull bör de vänta ett tag.

Och man hinner visa sina vänner dessa små söta liv och de kommer hinna gosa med dem, för kaninbebisarna får inte flytta ifrån sin mamma förräns de är 8 veckor gamla, tidigast.

Har man en sådan otur att man av någon anledning måste handuppmata ungarna själv bör man vara medveten om att det är svårt och krävande. Vill man ändå ge det ett försök kan man ge ungarna modersmjölks ersättning för katter. Denna säljs på apoteket, djuraffärer eller hos veterinären.

h1.jpg

Rådfråga din veterinär om rätt mjölkmängd för dina ungar. Vällingen måste vara kroppsvarm och ungarna får inte bli nerkylda. När ungarna har ätit måste man massera dem runt analöppningen för att stimulera tarmtömning och urinering.

Vid 10 dagars ålder öppnar ungarna sina ögon, och då kan man börja introducera hö och annan föda för dem.

Tänk också på att du läser på ordentligt vad avel innebär innan kullen blir till. Det är ett ansvar man då får över både mamma kanin och hennes ungar och deras välmående. Man kanske också ska tänka på sådana saker som om man får ungarna sålda. Om man inte får det, har man plats för flertalet extra burar? Kan någon hjälpa till att stödmata dem om det behövs? Finns det pengar för veterinärkostnader i samband med ev förlossningskomplikationer?

Vaccination

Där kaniner lever i naturen kan det då och då förekomma utbrott av två farliga virsusjukdomar. Den ena kallas för Myxomatos och den andra förkortas RVHD, vilket är en förkortning av "Rabbit viral hemorrhagic disease".

Man brukar kalla dem båda för kaninpest, men egentligen så är det Myxomatos som är den "riktiga" pesten. Detta är virussjukdomar och då finns det ingen behandling om ditt djur blivit smittat.

Men man kan vaccinera sin kanin mot detta, för att förebygga sjukdomsutbrott. Om man reser mycket med sin kanin på utställningar, tävlingar etc bör man vacinera sin kanin.

Dessa sjukdomar finns i dagsläget på Gotland, i Skåne samt på västkusten upp mot Götreborg. Men allt eftersom kaninstammen förflyttar sig norrut kommer också dessa sjukdomar att följa med.

h2.jpg

Beteende

Enligt lagen ska inte en kanin bo/leva ensam, då den behöver kontakt med sin artfrände. Men som jag har förstått det så råder det delade meningar där, men det det kan väl också bero på den individuella kaninen huruvida den accepterar sällskap.

Många väljer att ha kaninerna åtskillda i varsina burar, men att de får träffa andra kaniner ute i en rasthage på gräsmattan t.ex.

Även om en kanin vanligtvis är snälla och fredliga djur, bör man ändå ha i åtanke att aggressioner kan förekomma mot artfrände såväl som mot människa. Honor som är brunstiga eller skendräktiga kan ställa till med en del problem. För att motverka detta beteende kan man kastrera sitt djur, och gör man det medans kaninen är ung brukar dessa tendenser minska.

En kanin i naturen är ett bytesdjur och är ständigt på vakt för rovdjur. När kaninen känner sig hotad ligger den alldeles still eller flyr för kung och fosterland. Att hantera en kanin som är rädd kan därför vara riktigt riskfyllt om den gör ett flyktförsök om man har den i famnen, på ett bord etc. För den kan bokstavligt talat flyga genom rummet och då blir risken för benbrott t.ex stor.

Dessutom så är kaniner duktiga på att dölja skador och sjukdomar, detta för att inte falla offer för rovdjur eller bli utesluten ur flocken. Därför är det viktigt att man kan se de små tecknen ifall din kanin håller på att bli sjuk, för den kommer att dölja det även för sin ägare.

Så om din kanin avviker i sitt beteende, tappar vikt, slutar äta, får diarre eller verkar förstoppad är det alltid akut och veterinärkontakt måste tas omgående.

h4.jpg

Hantering

Som det nämnts ovan är kaninen ett flyktdjur, så det kan vara viktigt att veta hur man hanterar sin kanin för att undvikar att den får skador.

Tappar man sin kanin kan den ofta få benbrott. En kanin som tillåts hänga i luften kan sprattla till så pass att den bryter sin egen ryggrad och blir därmed förlamad.

För att inte skrämma sin kanin bör man ta det lungt och försiktigt när man närmar sig den. När man ska lyfta den för man in ena handen under bröstkorgen och den andra mellan bakbenen, man kan även "luta sig över" kanin lite grann för att ge den stöd emot ryggen.

Man ska aldrig lyfta upp en kanin i öronen, då gör man illa sin kanin!

För att öva in lyfttekniken bör man öva på att lyfta sin kanin medans man sitter på golvet, då minskar man riskerna för skador om kaninen blir skrämd och springer iväg.

h3.jpg

Yttre skötsel

Kaninens klor kan bli väldigt lång, då de vanligtvis inte sliter ner dem tillräckligt på egen hand, så de kn behöva klippas med jämna mellanrum. Har kaninen ljusa klor är det lätt att se vart pulpan finns någonstans, men med en kanin med mörka klor är det svårare.

För att undvika att klippa kaninen i pulpan kan man klippa lite lite i taget på klon för att undvika att man sätter tången mitt i pulpan. Skulle man nu endå råka klippa kaninen i pulpan kommer det att börja blöda. Men det finns ett blodstoppande medel för detta som finns att köpa på bland annat djuraffären.

Utfodrar man kaninen rätt och den har friska tänder brukar den kunna slita ner på tänderna till rätt längd. Skulle det vara så att tänderna blir för långa endå bör man kontakta veterinären för hjälp.

En långhårig kanin kan behöva lite mer pälsvård i form av t.ex borstning för att undvika tovor. Bad bör endast ske vid behov.

Och till sist, som det har skrtivits tidigare, är det viktigt att buren hålls ren och att toalådan/hörnan rengörs dagligen. Detta för att ångorna från deras urin kan reta deras luftvägar.

Som avslutning på denna artikel vill jag nämna att detta är enbart vägledning, jag har inte en veterinärs kunskaper, så misstänker du att din kanin är sjuk etc. bör veterinärkontakt tas.

Alla bilderna i artikeln är lånade med tillstånd från Wihsingers hermelinkaniner och får inte lånas utan tillstånd.

Annons:
T0vve
2010-09-25 00:05
#1

Hej

Bra artikel! Vet du om man måste vaccinera sin kanin om man vill ställa ut den? :)

Tove Pettersson - Zoorinas kaningård

- Med pågående inriktningsbyte till renrasiga hermeliner till utställning samt kaniner till kel & hopp med mycket lovande temperament. Kika gärna in på hemsidan för mer info & bilder.
www.Zoorinas.webb.se

conejos
2010-09-25 00:28
#2

Nej det måste man inte.

//sofie,medarbetare på hermelinkanin.ifokus

www.sofieskaniner.weebly.com

www.tallstigenkaniner.blogg.se

Sweetienin
2010-09-26 00:11
#3

#1 Det måste man inte. Men det kan ju vara bra att göra det ;)

Kram Johanna

Medarbetare på hermelinkanin och julen.
Besök gärna min hemsida, vinterstigens kaniner

T0vve
2010-09-26 15:14
#4

Okej, men öronmärkt + medlem i SKAF + stamtavla? :)

Tove Pettersson - Zoorinas kaningård

- Med pågående inriktningsbyte till renrasiga hermeliner till utställning samt kaniner till kel & hopp med mycket lovande temperament. Kika gärna in på hemsidan för mer info & bilder.
www.Zoorinas.webb.se

Sweetienin
2010-09-26 21:38
#5

#4 Ja, ungefär så =)

Kram Johanna

Medarbetare på hermelinkanin och julen.
Besök gärna min hemsida, vinterstigens kaniner

lill-jarven
2010-09-26 23:03
#6

Bra artikel. Men måste bara poängtera att kaninungar endast föds rosa när de är ljusa/vita. ;) Viktigare att dom ser matade ut och är runda om magarna. :)

Annons:
T0vve
2010-09-27 22:55
#7

#6
>Lill-jarven
Haha, ja precis ungar kan också vara svart, gråa eller fläckiga. Jag har haft alla möjliga kombinationer. :)

Tove Pettersson - Zoorinas kaningård

- Med pågående inriktningsbyte till renrasiga hermeliner till utställning samt kaniner till kel & hopp med mycket lovande temperament. Kika gärna in på hemsidan för mer info & bilder.
www.Zoorinas.webb.se

T0vve
2010-09-27 22:55
#8

En fråga, fungerar ringmärkning på samma sätt som öronmärkning? Dvs. till utställning osv. // Tove

Tove Pettersson - Zoorinas kaningård

- Med pågående inriktningsbyte till renrasiga hermeliner till utställning samt kaniner till kel & hopp med mycket lovande temperament. Kika gärna in på hemsidan för mer info & bilder.
www.Zoorinas.webb.se

Ninjapig
2012-01-12 12:53
#9

Mycket bra artikel! :) Dock tycker jag inte att man bör tvätta sin kanin.. helst inte om det är en utekanin…
Sen kan det kanske hända att kaninen dykt i en gödselhög eller så, och då skulle inte jag heller motstå att bada min kanin! ;)

Men putt! :)

// www.Ninbebis.weebly.se
Ninbebis, uppfödning med kvalitét

 

[Juliaammouri]
2012-01-20 09:42
#10

Hej Jag är Ny i Sajten.
Jätte roligt att det finns en hermelin sajt.
Iallafall Jag och Min Kompis tänkte skaffa kanin uppföddning. ( våra föräldrar vet).men Alltså När dom föder ska man hämta vatten eller nått till mamman?eller föder hon själv?Och om kaninen har presice gjort barn. hur längee får man vänta tills dom  får paras igen?
Hoppas ni förstog mina frågor.
Och vad tycker ni Köpa en Gammal Kanin från blocket eller Köpa kanin från djuraffären.

Rajas
2012-09-23 23:15
#11

Puttar denna artikel!

Mvh Millan

Upp till toppen
Annons: