Annons:
Etikett04-tillbehör-utrustning
Läst 12132 ggr
Westham
2010-12-15 19:02

Hampaströ

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är en relativt ny produkt. Det tillverkas av skävorne (vedämne) som separeras fram. En liter Hampaströ har ca dubbla sugförmågan jämfört med kutterspån. Hampaströ dammar inte och har en frisk lukt, samt att det är utmärkt komposteringsmaterial. Hampaströ odlas fram helt ekologiskt. Funkar till smådjur, kaniner, marsvin, gerbiler, samt till hästar som strö.

Har under en tid nu testat hampaströ som bottenmaterial.Det är en relativt ny produkt. Det tillverkas av skävorne (vedämne) som separeras fram.
En liter Hampaströ har ca dubbla sugförmågan jämfört med kutterspån. Hampaströ dammar inte och har en frisk lukt, samt att det är utmärkt komposteringsmaterial.
Hampaströ odlas fram helt ekologiskt.
Funkar till smådjur, kaniner, marsvin, gerbiler, samt till hästar som strö.

Jag har testat lite olika märken. Det första kom från www.hampaprodukter.se ca2kg(10L) ~70kr ganska dyrt och va pga av det var jag nära på att sluta med det. Återförsäljare är www.imazo.se finns alltså att få tag på "alla" etablerade djurbutiker, Grizzly, Arken Zoo osv. Kanske inte finns i butik, men dom kan köpa hem vid intresse.

Efter en tur till ganngården så hittade jag en bal med "Lättströ" efter en koll på innhållet visade det sig att det va hampaströ. Det är en ny produkt på granngården så kanske finns i alla butiker än, men det är Granngårdens egna märke.
18kg 149:- Liten pristskillnad där ;). Detta strö va lite grövre men har samma bra egenskaper.

Testet: 2 st Inneburar.

Körde 2veckor: 50%/50% hampaströ och vanlig stalltorvströ. Funkar riktigt bra inga konstiga lukter eller damm.
körde 2Veckor: 100% hampaströ. Funkar oxå riktig bra och kaninerna verkar gilla det.

Anledningen till att jag blandade med torv va att jag hade den dyrare hampaströt då och vill dryga ut det lite.

Det sägs att hampaströ har samma egenskaper som papperspellets i uppsugningsförmåga.

INFO om industrihampa:
Hampa (Cannabis sativa L.) är en kulturväxt som odlats och utnyttjats av mänskligheten i årtusenden. De äldsta kända fynden som påvisar brukandet av hampa går tillbaka till ca 10 000 år f Kr. Långt in på 1800-talet var hampan en vanlig gröda världen över, även i Sverige. Ökad samfärdsel och handel med övriga världen ledde till ökad import av exotiska fiberslag vilket successivt medförde att den inhemska odlingen blev mindre lönsam. Till detta bidrog även att de beredningsmetoder som användes var föråldrade och ineffektiva.

Vid slutet av 1800-talet hade i praktiken hampodlingen i Sverige upphört helt. Inte blev det bättre av den petrokemiska industrins frammarsch, vilken ledde till att många fiber- och oljeväxter blev utkonkurrerade av den billiga och lättillgängliga fossila oljan. Det kan vara intressant att känna till att den förbränningsmotor som Rudolph Diesel en gång konstruerade var avsedd att drivas med vegetabiliska oljor, bl a hampolja. Dessutom fanns starka industriella intressen som såg ett hot i hampan som fiberråvara till pappersindustrin.

I slutet av 30-talet hade nämligen sulfatmetoden för pappersmassa lanserats av en känd kemikoncern i USA. Samma intressen såg också en allvarlig konkurrent i hampan till nyligen patenterade uppfinningar som nylon och andra plastmaterial. Följden blev den urskillningslösa sammanblandningen av de två huvudtyperna av hampa som finns, nämligen industrihampa som används för bl a utvinning av olja och fibrer, samt marijuana som förknippas med drogmissbruk. Sedan USA's kongress 1937 godkänt den sk Marihuana Tax Act inleddes en besinningslös jakt på allt vad Cannabis hette, vilket fick återverkningar på odling och användande av hampa i resten av världen ända fram till våra dagar.

Lyckligtvis har stora delar av världen börjat ompröva myten om hampa och de flesta länderna inom EU, inklusive Sverige, tillåter odling av industrihampa, dvs de sorter som innehåller mindre än 0.2% THC (Delta-9-tetrahydrocannabinol), alltså det ämne som identifierats som den i huvudsak verksamma psykoaktiva substansen i Cannabis sativa L.

Artikeln är hämtad från Hampekrafts hemsida. www.hampekraft.se

Slutsats:
Jag gillar hampaströ riktig mycke, dels för att det inte dammar och luktar. Jag kommer fortsätta med hampaströ då det är en bättre produkt än kutterspån enl mig. Dels för att det är fritt från farliga ämnen som kan finnas i kutterspån och att det är en helt ekologisk produkt.

Betyg 4 av 5 pga det höga priset, men det är som sagt en nyprodukt, ökar intresset sänks priset.

MVH John
____________________________________

Min kaninsida på facebook <--

Sajtvärd http://hermelinkanin.ifokus.se

Uppfödare av Lejonhuvad kanin Blå och Madagaskar


Annons:
Westham
2010-12-15 19:02
#1

Ny artikel! :)

MVH John
____________________________________

Min kaninsida på facebook <--

Sajtvärd http://hermelinkanin.ifokus.se

Uppfödare av Lejonhuvad kanin Blå och Madagaskar


malinroth
2010-12-15 21:00
#2

Bra artikel :)

Jag kör också på hampaströ och tycker att det funkar super! Är fortfarande på min första bal, drygt som tusan tycker jag :) har dock sett att de inte har 18kilos balen hemma här på granngården längre utan en mindre bal på 10kg som kostar 99kr. Det blir ju lite dyrare men jag tycker det kan vara bra för de (typ jag :P) som bara har en/två kaniner då det kan vara svårt att ha plats för stora balen. Det bästa vore ju dock om de hade haft båda två hemma.

[ninnakm]
2010-12-30 17:22
#3

Bra artikel! Skulle gärna vilja testa, dock Tycker jag det är på tok för dyrt för mig, som har 6 kaniner. Fortsätter på spån jag:)

[ninnakm]
2010-12-30 17:22
#4

Bra artikel! Skulle gärna vilja testa, dock Tycker jag det är på tok för dyrt för mig, som har 6 kaniner. Fortsätter på spån jag:)

Lina R
2011-05-12 18:34
#5

Jag gillar det, har 30 kaniner =). Man får så många fördelar! Såsom att det inte börjar lukta lika fort, att det är mycket drygare än spån, och att det dammar mindre.

/Lina R

Rönnbäcks Kaniner, registrerad kaningård #119 i SKAF
www.ronnbacks-kaniner.se

Ph77
2011-05-18 00:03
#6

Jag håller med Lina o om man har de inne över vintern så är det ju helt oslagbart, dammar ej o fastnar inte i päls eller ens kläder. Vilket spånet gör - det gör mig galen, hade spånbitar i hela huset kändes det som. Så väldigt tacksam för detta nya strö!!!!

ph77

Annons:
Skogshumblan
2014-06-19 22:31
#7

En nybörjarfråga. Om man kör med spån, oavsett sort, behöver man ha hö i botten också eller ska man inte alls ha halm/hö i botten?!

/ Skogshumblan

Medarbetare på tarot och healing.

"I am not what happens to me, I am what I choose to be" Carl Jung.

Upp till toppen
Annons: