Annons:
Etikett04-tillbehör-utrustning
Läst 9256 ggr
Sweetienin
2010-07-18 23:57

Burar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du funderat över att byta bur till din kanin eller kanske ska skaffa din första kanin och vill veta vilka olika varianter på burar det finns? I denna artikel beskrivs olika burmodell och du får tips och idéer om bra lösningar för att allting ska fungera så bra som möjligt. Du får även reda på vad lagen säger om just burstorlekar och saker som behövs invändigt i buren. Du får även tips om hur du ska bygga och måla buren på bästa sätt för att kunna använda den på bästa möjliga sätt!

Enkel utebur med bodel

Har du bara en kanin kan denna bur vara bra! Buren är avsedd för ensamma kaniner och är väldigt vanlig hos de flesta kaninägare. Buren har en stor del, med galler på framsidan och en mindre del som är täckt och inte går att se in i utifrån. Dessa delas av med en vägg med ett hål i så att kaninen kan hoppa fram och tillbaka mellan delarna. Denna bur går även att använda för hona med kull och den har tillräcklig storlek.

**Ritning
**Ritning

**DSC_0462 (2).JPG
**Foto: Sweetienin

**Enkel utebur med beteshage under
**Denna bur funkar bra till en eller två kaniner. Det är en enkel utebur på ben. Runt benen sitter ett galler så att kaninen kan vara under buren och beta. Övre delen, alltså själva buren är täckt på tre sidor med en gallerdörr fram. För att komma ner till beteshagen har kaninen en hage att klättra på.

**enkelburenbetesgard.JPG
**Ritning

**Flerfacksburen
**En bur med fler en ett fack passar utmärkt för dig som har fler än en kanin men som inte bor i samma bur. Flerfacksburen ska ha minst två fack. Facken kan vara på höjden eller längden och sitter alltså ihop.
Här nedan syns en ritning på en bur med fyra fack och under den en bild på en sjufacksbur.

**fyrfackare.JPG
**Ritning 4-fackare

DSC_0445 (2).JPG
7-fackare Foto: Sweetienin

**Inneburen
**Inneburar kan man köpa på många djuraffärer men det finns även internet sajter som har webbshop där man kan köpa inneburar. Reglerna gäller även för dessa burar så titta extra noga på måtten innan du köper eller beställer något. Många säljer alldeles för små inneburar bara för att tjäna pengar.

**Beteshagen
**Det är ju inte varje dag som man har lust eller ork att ta med sig sin kanin på en selpromenad. Då kan det vara bra att ha en hage att släppa ut kaninen i. Storleken på hagen spelar ingen roll, men det är ju roligast för kaninen att kunna springa runt och få motion. En hage bygger du lättast genom att först bygga en stomme av lämpligt material, sedan fästa galler på alla sidor och dessutom både under och över. På det sättet behöver man inte oroa sig för att sin lilla älskläng tar sig ut och man kan känna sig säker med att gå därifrån ibland. Det är dock viktigt att kolla till kaninen lite då och då och se till att den har det bra. Ett tips är att lägga torv eller jord på botten över gallret så att kaninen kan gräva även fast den inte kan ta sig ut. Det är också roligt för kaninen att ha stimulerande saker i hagen, såsom stockar och stenar , saker att hoppa upp på och krypa under osv!

**DSC_0471 (2).JPG
**Rasthage uppdelad i tre

Lagar och regler

Eftersom denna sajten handlar om hermelinkaniner, så tänker jag inte krångla till det och skriva regler för alla raser.
Dessa regler gäller i burstorlek för hermeliner (dvärgkaniner). Alltså kaniner som väger under 3 kg.

Minsta tillåtna buryta - 0,5 kvm (kvadratmeter). Lägsta tillåtna höjd 50 cm och kortaste sidan 50 cm.
Ett exempel:
Längd på buren: 1m
Djup i buren: 0,5m
0,5*1=0,5 kvm.

Om du håller fler kaniner i samma bur, ska varje kanin ha minst 0,25 kvm i yta.
Alltså varje kanin ska ha till exempel 50cm * 50 cm =0,25 kvm.

Ska man ha kaninungar finns det även regler på att det måste finnas en redlåda för honan att boa i för att sedan lägga ungarna där. Det är storleksregelr även på den.

Minsta längd: 35cm
Minsta bredd: 28cm
Minsta höjd: 20 cm

Det finns också en lag som säger att kaninen måste ha tillgång till sitthylla i sin bur.
Citerar från jordbruksverkets regler:
"Kaniner ska ha tillgång till en hylla med tillräckligt utrymme för att kunna sitta på och under denna. Hyllan kan utgöras av bolådans tak. Om fler djur hålls tillsammans ska det finnas hyllutrymme så att alla samtidigt kan få plats på dessa utan att konkurrens eller aggressivitet uppstår. Hyllans yta ska inte adderas till den totala tillgängliga burytan vid beräkning av burstorlek."

Smarta lösningar

Höhäckar - På ikea hittar du billiga påshållare som kan vara bra att använda som höhäck. Du kan även hitta dessa trådbackar som även de kan fungera som höhäckar.

Redlåda och sitthylla - För att spara plats i buren kan du kombinera redlådan och sitthyllan genom att bygga en redlåda som är tillräckligt hög för att vara godkänd men att det ändå finns plats för en kanin att ligga utsträckt ovanpå. Om du smtidigt bygger redlådan så att taket går att lyfta så blir det lättare att kolla till ungarna när de är små. Bygg även en spillkant vid in/utgången så att inga ungar råkar förja med mamman ut efter matning.

Kram Johanna

Medarbetare på hermelinkanin och julen.
Besök gärna min hemsida, vinterstigens kaniner

Annons:
conejos
2010-07-19 00:05
#1

superbra!

//sofie,medarbetare på hermelinkanin.ifokus

www.sofieskaniner.weebly.com

www.tallstigenkaniner.blogg.se

Rajas
2012-09-23 23:18
#2

Puttar även denna!

Funderar själv på att bygga en fackbur.

Mvh Millan

Zakarias
2012-09-27 21:24
#3

Bygga en egen utebur är alltid det bästa alternativet! Kan lägga upp en bild på den jag byggde om ett tag.

/Zakarias

Rajas
2012-09-27 23:05
#4

#3 Lägg gärna upp en bild! Jag ska bygga en bur själv nu snart!

Mvh Millan

Upp till toppen
Annons: